همانطور که می‌دانید، TSMC بزرگ‌ترین شرکت تولیدکننده‌ی تراشه در جهان است و شرکت‌های بسیار زیادی در سراسر جهان برای تولید تراشه به آن وابسته هستند. شرکت‌هایی نظیر اپل، AMD، مدیاتک و بسیاری از شرکت‌های دیگر طراحی تراشه‌ی پردازنده‌های خود را به این شرکت تایوانی می‌سپارند تا بدین ترتیب پردازنده‌های مختلفی برای دستگاه‌هایی نظیر گوشی هوشمند، لپ‌تاپ، اتومبیل و سایر دستگاه‌های هوشمند دیگر تولید شود.

بسیاری از کاربران و علاقه‌مندان به حوزه‌ی فناوری شاید اصلا نام TSMC را تاکنون نشنیده باشند چرا که این شرکت وظیفه‌ی ساخت محصول خاصی را برعهده ندارد بلکه پردازنده‌های آن‌ها را می‌سازد. در عین حال توانسته با ارزش ۵۵۰ میلیارد دلار، یازدهمین شرکت ارزشمند دنیا لقب بگیرد که نشان از عملکرد فوق‌العاده‌ی شرکت دارد.

چرا وابستگی بیش از حد جهان به TSMC می‌تواند فاجعه‌بار باشد؟

اما اینطور که به نظر می‌رسد، TSMC به دلایل زیادی در تولید تراشه‌های قدرتمند با مشکل مواجه شده است. در نتیجه‌ی همین مشکلات بوده که تولید گوشی‌ها اندکی کاهش داشته و به نظر هم نمی‌رسد وضعیت حالا حالاها قصد بهتر شدن داشته باشد. به همین خاطر است که پیش‌بینی می‌شود اگر وابستگی بیش از حد جهان به TSMC به همین شکلی که هست ادامه پیدا کند قطعا مشکلات عدیده‌ای را در ادامه شاهد خواهیم بود.

موضوعی که وجود دارد و نمی‌توان آن را انکار کرد این است که بسیاری از شرکت‌های مطرح و قدرتمند جهان برای ادامه‌ی فعالیت خود به وجود TSMC وابسته هستند تا بتواند برای آن‌ها پردازنده‌های قدرتمندی تولید کند. اما مشکلات طبیعی از یک سو و ادعایی که چین در رابطه با تایوان دارد از سوی دیگر باعث نگرانی‌های زیادی شده است. چین، تحت اصلی با نام «چین واحد» اعتقاد دارد تایوان بخشی از این کشور بوده و باید مطابق سیاست‌های آن رفتار کند. اگر اینطور شود، با توجه به جنگ تجاری بین آمریکا و چین، احتمالا فرایند ارسال تراشه به سراسر جهان به گونه‌ای دیگر خواهد بود.

  • آیا چین برای کنترل بازار تراشه به تایوان حمله خواهد کرد؟

وابستگی جهان به TSMC

البته این مشکل هنوز قطعا بوجود نیامده و آنچه که بیشتر تایوان و شرکت‌های آن را تهدید می‌کند، خشک‌سالی‌های پیاپی و کمبود آب است که باعث شده شرکت‌ها نتوانند به تولید تراشه بپردازند. چون فرایند یاد شده به آب فراوانی نیاز دارد. از طرفی اگر تایوان نتواند بر مشکلات فائق آمده و راه حلی پیدا کند، چون هیچ رقیب قدری در این زمینه ندارد، کل دنیا را با مشکل مواجه خواهد کرد.

به گزارش TrendForce، در سه‌ماه‌ی نخست امسال، ۶۵ درصد سود بدست آمده از فروش تراشه در جهان به شرکت‌های تایوانی اختصاص داشت در حالی که TSMC به‌تنهایی ۵۶ درصد سهم از بازار را در اختیار خود دارد. همین آمار به‌خوبی نشان می‌دهد چه فاجعه‌ای رخ خواهد داد اگر TSMC نتواند نیاز شرکت‌های فعال در زمینه‌ی تولید محصولات هوشمند را برآورده کند.

طبق گفته‌های شرکت تحقیقاتی Capital Economics، وابستگی بیش از حد به تایوان برای تولید تراشه، خطری جدی برای اقتصاد جهان در پی خواهد داشت. به گفته‌ی این شرکت، ۹۲ درصد از تراشه‌های قدرتمندی که در جهان مورد استفاده قرار می‌گیرند توسط TSMC تولید می‌شوند و وظیفه‌ی تامین ۸ درصد دیگر را سامسونگ برعهده دارد. از طرفی دیگر اگر بخواهیم این آمار و ارقام را در محصولات هوشمند ببینیم باید بگوییم پردازنده‌ی بیش از ۱٫۴ میلیارد از گوشی‌های هوشمند را TSMC تولید می‌کند.

TSMC فرایند ساخت بسیار پیشرفته‌ای دارد. همین موضوع به شرکت اجازه می‌دهد تراشه‌هایی را تولید کند که از میلیاردها ترانزیستور با یک‌هزارم اندازه‌ی موی انسان بهره می‌برند. برای مثال تراشه‌ی M1 اپل را در نظر بگیرید که برای یک سری از کامپیوترهای مک و آیپد پرو ۲۰۲۱ در نظر گرفته شده و قدرتمندترین تراشه‌ای به حساب می‌آید که اپل تاکنون تولید کرده است. این پردازنده توسط TSMC و با لیتوگرافی ۵ نانومتری تولید شده و از ۱۶ میلیارد ترانزیستور هم بهره می‌برد.

  • هشدار TSMC؛ کمبود جهانی تراشه ممکن است تا سال ۲۰۲۲ ادامه پیدا کند

تراشه‌ی M1 اپل

در حال حاضر بسیاری از کشورهای جهان در صدد این هستند که در تولید پردازنده خودکفا شوند. مثلا ایالات متحده‌ی آمریکا تحت ریاست جمهوری جو بایدن، ۵۰ میلیارد دلار روی این کار سرمایه‌گذاری کرده تا بدین ترتیب تولید داخلی پردازنده‌ها را افزایش دهد. امنیت ملی چین هم اعلام کرده کشور باید در زمینه‌ی نیمه‌هادی به استقلال و خودکفایی برسد. اتحادیه‌ی اروپا هم در نظر دارد تولید ۲۰ درصد از تراشه‌های نسل آینده را در سال ۲۰۳۰ بر عهده بگیرد.

طبق گفته‌های موسسه‌ی تحقیقاتی IC Insights، کشورهایی که به دنبال رسیدن به جایگاه کنونی TSMC و سامسونگ هستند، باید به مدت ۵ سال، هر سال ۳۰ میلیارد دلار هزینه کنند تا منطقا، شانسی برای رقابت با این دو شرکت داشته باشند که خب کار بسیار سخت و تا حدودی غیرممکن برای خیلی از شرکت‌ها است.

تولید تراشه در آمریکا از ۳۷ درصد در سال ۱۹۹۰ به ۱۲ درصد در سال ۲۰۲۱ کاهش پیدا کرده

اگرچه تایوان در زمینه‌ی تولید تراشه حرف اول را می‌زند اما ایالات متحده‌ی آمریکا تنها کشوری است که هم در زمینه‌ی طراحی تراشه و هم مالکیت معنوی پیشتاز است. حتی TSMC هم از فناوری‌های آمریکا در تولید تراشه استفاده می‌کند اما خب اگر بخواهیم در رابطه با تولید تراشه حرف بزنیم، آمریکا نه تنها وضعیت خوبی به نسبت TSMC ندارد بلکه عملکرد آن به نسبت سال ۱۹۹۰ با افتی ۲۵ درصدی همراه بوده است.

بسیاری از تحلیلگران معتقد هستند شرکت‌ها شانسی برای افزایش تولید تراشه ندارند چرا که هزینه‌ی ساخت یک کارخانه‌ی تولید پردازنده چیزی در حدود ۲۰ میلیارد دلار است و نمی‌توان به همین راحتی چنین مبلغی را هزینه کرد. هزینه‌ی یک ماشین لیتوگرافی EUV که برای نشان‌گذاری ویفرها با الگوهای مداری مورد استفاده قرار می‌گیرد چیزی حدود ۱۰۰ میلیون دلار بوده و با چندین هواپیما باید آن را جابجا کرد. بنابراین به نظر می‌رسد هیچ چیز به این سادگی که تصور می‌شود نیست.

اوایل این ماه بود که TSMC با صرف مبلغ حدودا ۱۲ میلیارد دلار در صدد این بود که در آریزونا، یک کارخانه‌ی تولید تراشه احداث کند. این فرایند هنوز در حال انجام است اما تولید تراشه در آن در بهترین حالت از سال ۲۰۲۴ و با لیتوگرافی ۵ نانومتری آغاز می‌شود. احتمالا تا آن زمان تراشه‌هایی که در خود تایوان تولید می‌شوند ۲ یا ۳ نانومتری خواهند بود بنابراین هدفی که با احداث این کارخانه دنبال می‌شود، گوشی‌ها و محصولات میان‌رده هستند و نه پرچم‌دار.

به نظر می‌رسد ایالات متحده از TSMC خواسته تا در طول ۱۰ الی ۱۵ سال آینده، ۶ کارحانه‌ی تولید تراشه در داخل آمریکا احداث کند تا بدین ترتیب این کشور در زمینه‌ی تولید تراشه به یک قطب قابل اتکا تبدیل شود. چون آمریکا به‌خوبی می‌داند اگر چین کنترل تایوان را بدست بگیرد، با توجه به جنگ تجاری که بین دو کشور وجود دارد، کار بسیار سختی در تامین تراشه خواهد داشت.

به نظر شما این موضوع در نهایت به چه سرانجامی ختم خواهد شد؟

منبع: PhoneArena

نوشته وابستگی جهان به TSMC می‌تواند فاجعه‌بار باشد اولین بار در دیجی‌کالا مگ. پدیدار شد.

منبع متن: digikala